Levercirros
Lider du eller en dig närstående av levercirros (skrumplever) och har som en följd av sjukdomen fått ascites (vätska i buken) eller pleuravätska (vätska i lungan)? Vad kan du göra för att lindra dessa besvärliga symptom?
Vi har lösningen!
Hos 60% av patienterna med levercirros bildas under sjukdomsförloppet ascites (bukvätska)1. Mer sällan bildas pleuravätska (vatten i lungsäcken). Utöver själva sjukdomen belastar dessa vätskeansamlingar i magen eller bröstkorgen patienten mycket. Symptomen är tryck eller smärta i magen eller bröstkorgen, matsmältningsproblem, illamående, ökat magomfång, andnöd eller ostadig gång.
För att lindra dessa symptom finns det olika behandlingsalternativ som läkaren kan välja mellan:
- Upprepade engångstappningar
- TIPS (vid ascites)
- Pleurodes (sammanklistring av pleurabladen)
- Tunnelerad dränagekateter för dränage i hemmet
Vilka fördelar har ewimeds dränageset?
- självständigt, snabbt och säkert dränage i hemmet
- inga ytterligare sjukhusvistelser för att tappa ur vätska
- enkel och patientsäker användning
- inga upprepade, smärtsamma engångstappningar
- ett enda ingrepp med lokalbedövning för att lägga in katetern
- högsta säkerhet tack vare den unika kopplingen mellan katetern och dränageseten
- ökad självständighet och rörlighet för dig som patient
- minskad infektionsrisk
- alla patienter i en studie skulle välja den tunnelerade katetern igen2
Patienter och närstående pratar om levercirros...
Hej, jag heter Brigitte. Jag smittades för 10 år sedan med hepatit C virus. Jag förstår inte hur det kunde hända. Sedan dess har jag provat olika behandlingar och terapier, men ingen av dem har gjort mig frisk. Numera har jag till största delen accepterat att jag inte kommer att bli frisk. På grund av den kroniska inflammationen har levercirros utvecklats, vilken gör att jag ofta får ascites. Min läkare har implanterat en kateter för att tappa ur vätskan. Till den kan jag vid behov koppla till en behållare och tappa ur vätskan själv. Det är verkligen super, då jag slipper en massa sjukhusvistelser.
- Brigitte, 38 år, hepatit -
För att koppla av den stressiga vardagen drack jag gärna lite på kvällen. Men det straffar sig nu: den mångåriga och stadiga alkoholkonsumtionen har verkligen skadat min lever. När de första tecknen på en leversjukdom dök upp ignorerade jag dem, eller intalade mig att det bara är något harmlöst som snart försvinner igen. Men så småningom fick jag riktiga smärtor i magen och andnöd. Jag stod inte ut längre och min fru körde mig till akuten. Där konstaterade läkarna efter några undersökningar en framskriden levercirrhos – vilket jobbigt besked! Läkarna tog fram en behandlingsplan som jag också håller mig till. De flesta symptom har jag därmed fått någorlunda under kontroll. Men det värsta var att jag fick vätska i magen igen, vilken gjorde att jag återigen fick dessa svåra smärtor i magen och andnöd. Läkarna föreslog därför att lägga in en kvarliggande kateter – nåja, det är ju värt ett försök. Och ser man på: när det bildas vätska i magen igen kan jag tappa ur den själv hemma. Helt utan hjälp utifrån. Sedan dess har jag inte heller någon smärta i magen eller andnöd.
Min lever kommer inte att bli frisk igen, men genom att jag håller mig till behandlingsplanen jag fick av läkarna och inte dricker en droppe alkohol mer kan jag åtminstone uppehålla levercirrosen från att fortsätta utvecklas.
- Sven, 53 år, alkoholinducerad levercirros -
Min fru har under många år dagligen druckit väldigt mycket alkohol. Hon trodde alltid att jag inte märkte det, har försökt att hemlighålla det och har alltid förnekat att hon är alkoholist. Men till slut fick jag henne at gå med på en avgiftning. Vi trodde alla att hon hade klarat det, men så började hon att dricka i smyg igen.
För tre månader sedan fick hon inom loppet av ett par dagar en riktigt tjock mage, som om hon vore gravid. Hon hade svårt att få luft och hade också ont, det kunde jag se på henne. Hon vägrade först att uppsöka sjukhus, men till slut lät hon sig som tur är övertalas. Hon lades in och man konstaterade en levercirros typ B, tendens typ C. Läkarna tappade ur vätskan i magen och sen mådde hon lite bättre. Efter ett par dagar fick hon komma hem igen. Men vätskan i magen kom tillbaka och måste tappas igen. Läkaren föreslog att vi skulle implantera en kateter. Men även där vägrade hon och ville absolut inte. Efter fyra veckor och tre ytterligare engångstappningar lät hon dem lägga in en dränagekateter. Nu kan vi själva tappa ur vätskan hemma och hon har därför inte så ont längre och inte heller andnöd. Sedan dess mår hon generellt bättre. Det är jag verkligen glad över.
- Bernd, 56 år, närstående till patient med alkoholinducerad levercirros -
ewimed service
Katetern som man dränerar vätskan med är en mjuk, följsam silikonslang. Implantationen är ett litet minimalinvasivt ingrepp med en kort sjukhusvistelse. När du skrivs ut från sjukhuset bokar en av våra medarbetare en utbildning. Under utbildningen förklarar vi för dig eller din vårdpersonal steg för steg hur man använder våra dränageset och hjälper dig att få reda på hur du bäst beställer mer material.
Tunnelerad dränagekateter förklarad på 2 minuter
Mer information om levercirros (skrumplever)
Levern bryter bland annat ner gifter som har kommit in i kroppen. En sjukdom i eller skada på levern kan leda till att den inte längre fungerar som den ska och inte kan bryta ner alla gifter i vår kropp. I fortskridet stadium pratar man då om levercirros (skrumplever).
Levercirros (skrumplever) är ett framskridet stadium av en leversjukdom, när levercellerna skadas och ersätts med ärrvävnad (fibros). Denna vävnad kan inte upprätthålla funktionen hos frisk levervävnad.
Vid en leverfibros, som även kallas leverinflammation, ersätts levervävnaden av bindväv. Leverns struktur kvarstår. Om orsaken kan behandlas kan levervävnaden återhämta sig. Om orsaken inte behandlas kan detta leda till levercirros, vilket är en bestående skada på levern.
Cirros kommer från det grekiska ordet kirrhós och betyder „gul“. På grund av den ärrade vävnaden färgar sig levern ofta gulaktig.
Den vanligaste anledningen till en levercirros är alkoholmissbruk, men även andra sjukdomar kan leda till levercirros, som till exempel kroniska eller autoimmuna leversjukdomar, fettlever, sällsynta metaboliska sjukdomar, men även hepatitvirus (oftast hepatit B eller C).
För att förhindra att levercirrosen framskrider måste först den bakomliggande sjukdomen behandlas.
Levercirros upptäcks ofta väldigt sent, då man i början inte har några tydliga besvär. Den kan diagnostiseras genom förändrade blodvärden, bilddiagnostik (som en ultraljudsundersökning eller en MRT, magnetisk resonans tomografi) och en leverbiopsi (vävnadsprov från levern).
I ett senare stadium kan en levercirros leda till en tryckkänsla i övre delen av magen, väderspänningar, illamående eller hudförändringar. Några exempel på hudförändringar är:
- Spindelnevus (stjärnformade kärlförändringar), framförallt i i ansiktet och dekolletaget.
- Klåda
- Hårbortfall på magen
- Rodnad i handflatan
- Vita naglar
Andra tecken kan vara:
- Gulsot (hud och ögonvitor blir gula)
- Ascites (vätska i buken), som i sin tur orsakar smärta i magen och andnöd. Kan även leda till infektion i bukhinnan och njursvikt.
- Förhöjt blodtryck i portådern (eftersom levern är skadad störs blodflödet och blodet samlas framför levern. Det leder till ett förhöjt tryck i portådern).
- Viktnedgång
- Störning av hjärnfunktionen (eftersom levern är skadad och inte kan bryta ner alla gifter kan det skada hjärnan).
- Levercancer
Man kan stoppa upp utvecklingen av en levercirros när man känner till orsaken. På ett framskridet stadium finns möjlighet till en levertransplantation.
Om det uppstår ascites (bukvätska) eller pleuravätska (vätska i lungsäcken), bör detta behandlas för att undvika ytterligare besvär. Vid återkommande vätska kan man implantera en kateter för dränage. Till katetern kan man koppla ett dränageset enligt läkares ordination för att tappa ur vätskan. Detta kan enkelt göras i patientens hem.
Har du frågor?
Kontakta oss nu eller klicka här för att hitta ett urval av vanliga frågor.
1Min T, et al.: Management of refractory ascites in patients with cirrhosis. British Society of Gastroenterology. 2019
2Selvan et al.: Case Report: Indwelling Pleural Catheter Based Management of Refractory Hepatic Hydrothorax as a Bridge to Liver Transplantation. Frontiers in Medicine. 2021