Bra att veta om dränage med en kvarliggande kateter

Vårdar du en patient med en kvarliggande kateter för dränage av pleuravätska och ascites?

Bra att veta om dränage med en kvarliggande kateter

Vårdar du en patient med kvarliggande kateter för dränage av pleuravätska och ascites?


När implanterar man en kvarliggande kateter för långtidsdränage?


Återkommande pleuravätska och ascites kan uppstå hos patienter som symptom på olika sjukdomar. Exempel på sådana sjukdomar är maligna och benigna tumörer, men även levercirrhos eller hjärtsvikt. Andnöd, smärta och utmattning är några av symptomen som uppstår pga. vätskan och påverkar patienten. För att lindra dessa symptom effektivt och öka patientens livskvalitet kan man implantera en kvarliggande kateter med låg komplikationsrisk. Våra speciella dränageset kopplar man enkelt till kateterns säkerhetsventil.

 

Säkerhetsventilen och alla våra dränageset har en unik koppling och förhindrar därmed felkopplingar. På så sätt bevarar man patientsäkerheten även när patienten är hemma.

Vilken service kan vi erbjuda för att hjälpa er?


Efter implantation av katetern gör man ett dränage på sjukhus. Om inga komplikationer uppstår kan man i regel skriva ut patienten direkt. I de flesta fall kontaktar sjukhuset oss för att säkerställa att de som ska ta hand om patienten har fått utbildning. Om behov av utbildning finns kontaktar vi er för att boka in en tid. Givetvis får ni gärna också kontakta oss för att boka en tid, ifall vi inte har fått information om implantationen.

Vid utbildningen visar vår medarbetare hur man använder våra dränageset på ett korrekt och patientsäkert sätt. Vi hjälper er också med hur ni gör för att beställa mer dränagematerial och svarar på era frågor. Självklart står vi även till förfogande efter utbildningen om ni skulle ha funderingar. Vid medicinska funderingar kan vi också förmedla kontakt med specialister.

Våra utbildningar är givetvis gratis och vid behov kommer vi gärna fler gånger och utbildar.

Vi har sammanfattat viktig information kring hur man dränerar pleuravätska och ascites med våra dränageset åt er.

Har du frågor?

Här hittar du några av de vanligaste frågorna.

FAQ