ewimed stödjer Maja Antoniusson

Många turister förknippar Sverige med de historiska byggnaderna i Gamla Stan i Stockholm, kungafamiljen, älgar, de typiska röda trähusen - eller med is och snötäckta landskap.

Maja Antoniusson – den unga hundspannsföraren

Vi beskriver här bilden av den unga hundspannsföraren Maja Antoniussons hem. Hon är född i skidområdet Sälen och växte upp med familjens slädhundar. Redan som barn selade hon hundarna framför släden och åkte iväg med dem. När hon var 14 år beslöt hon sig för att hänge sig sporten på allvar och siktade på att bli medlem i svenska landslagetVM.

 

I början

Så tränade hon på sprintdistansen och genomförde år 2014 sitt första världsmästerskap med sina fyra hundar i Kandersteg, Schweiz. Detta datum markerar också tidpunkten då ewimed Sweden AB, på den tiden fenik AB, blev Sponsor.

Framgångarna

Fram tills idag har Maja Antoniusson deltagit i fyra världsmästerskap och ett europamästerskap. Stolt berättar hon att hon hade sina främsta framgångar under förra året med sex hundar. Då hamnade hon på plats fyra i VM. Här hade hon den tredje bästa tiden både på turneringens tredje och sista dag. Med detta resultat nådde hon sitt mål att hamna bland topp 5 i världen på sprintdistansen. Men det var också nu hon fick känslan av att hon behövde en ny utmaning.

Därför startade hon denna säsong med målet att klara långsträckan på 200 km på Femundlopet vid Røros i Norge. För Maja var det en unik erfarenhet att vara helt själv med hundarna i bergen.

„Här handlar det inte om sprinten, utan om att klara sig igenom loppet. Mitt mål var att ta det lugnt, behålla alla åtta hundarna i gott skick och framgångsrikt nå mållinjen. Det var en härlig känsla att planen lyckades och att nå målet.”

Djurens väl är viktigast

För Maja är motivationen att alltid bilda ett starkt team med hundarna – bara tillsammans klarar de av mästerskapen. Det betyder också att hundarnas hälsa och välbefinnande är prioriterat och inte får riskeras för ett mästerskapsresultat.

Mål för framtiden

Efter att Maja och hennes hundar har provat den kortare långsträckan på Femundlopet vid Røros känner hon sig tillräckligt stark för att anta nästa utmaning. Under nästa säsong vill hon klara etappen på 450 km. Sen fattas bara etappen på 650 km! Men Maja tar sig an uppgiften lugnt och ödmjukt genom att stärka både sig själv och hundarna med en anpassad mängd träning.

Under den pågående säsongen har laget ett lopp på 250 km framför sig. Ett lopp på 100 km har Maja och hennes hundar redan klarat av och landade på en andraplats. Med dessa båda lopp har Maja samlat tillräckligt med erfarenhet och känner sig väl förberedd för att klara av loppet på 450 km med sina hundar.

Vi önskar Maja och hennes hundar lycka till, hoppas att de har mycket glädje under loppen genom de snöklädda bergen och ser fram emot kommande bilder från kylan!

 

Om du vill veta mer om Maja Antoniusson kan du följa henne på Instagram under @majaantoniusson eller besöka hennes hemsidahttps://www.majaantoniusson.com/.