Min kateter

- Bra att veta om dränage av pleuravätska och ascites

Olika sjukdomar kan orsaka återkommande pleuravätska eller ascites, vilket man ibland kallar vätska i lungan eller vätska i buken. Våra produkter och vårt servicekoncept kan hjälpa dig att bibehålla din rörlighet, öka din livskvalitet och undvika upprepade sjukhusvistelser.

Vad är det för slags kateter och vad gör den?

En drainova® eller PleurX™/PeritX™ kateter är en mjuk, följsam silikonslang. Denna kateter implanterar läkaren med ett litet minimalinvasivt ingrepp och man behöver inte byta ut den. Katetern placerar man med en del inne i kroppen och en del utanför. På delen som ligger i kroppen sitter en liten polyestermanschett, vilken växer fast i vävnaden under huden. Därigenom undviker man att av misstag dra ut katetern.

I den delen av katetern som ligger utanför kroppen sitter en säkerhetsventil. Via denna säkerhetsventil kan man koppla till ett särskilt dränageset för att dränera ut vätskan på ett patientsäkert sätt.

YouTube

Genom att ladda videon accepterar du YouTubes sekretesspolicy.
Läs mer

Ladda Video

När man inte dränerar vätska kan man lägga katetern under ett självhäftande förband. På så sätt kan man bekvämt bära den under kläderna utan att andra ser den. Därigenom får du en maximal rörelsefrihet. Dessutom slipper du upprepade ingrepp på sjukhus, liksom de besvär och den tidsåtgång som det innebär att behöva åka in och få ett engångsdrän.

Hos oss är du i trygga händer

Vi har många års erfarenhet inom detta område. Därför kan vi bistå dig och sjukvården hela vägen från implantation på sjukhus till utbildning i hur man använder våra dränageset i hemmet. På så sätt kan vi hjälpa dig att få tillbaka lite rörlighet och livskvalitet.

Efter att läkaren har implanterat din kateter kan du skrivas ut från sjukhuset och komma hem. Därefter kan vi utbilda i hur man använder våra dränageset, så att du, dina närstående eller hemsjukvård kan dränera vätskan på ett säkert sätt. Läs mer om vår service här.

?

FAQ (vanliga frågor)

Ja, vi har många års erfarenhet av dränage av pleuravätska och ascites. Varje år får många hundra patienter i Sverige en tunnelerad dränagekateter och inom koncernen har vi tusentals patienter per år. Du som patient behöver inte åka till sjukhus för att dränera vätska . På så sätt kan du tillbringa mer tid hemma med familj och vänner. Därmed får du tillbaka lite livskvalitet.

Nej, du kan ha kvar katetern så länge du behöver den.

Om du skulle se tecken på infektion vid kateterutgången, som t ex rodnad eller svullnad, bör du ta kontakt med din läkare för att behandla infektionen. Din läkare kan hjälpa dig med dina medicinska frågor.

Ja, om du täcker katetern komplett och korrekt med ett självhäftande förband kan du duscha. Skulle ändå vatten tränga in under förbandet, behöver du byta förbandet efter duschen.

Vårt tips är att duscha innan du ska dränera vätska och ändå behöver byta förbandet.